8.1.2012

Peiton teosta vinkkejä

Tulipa mahtavan paljon kommentteja punaisesta torkkupeitostani,lämmin kiitos Kaikille! Koska joukossa oli muutama ihmettely nopeudestani ja "valituksia" päättelyn vaikeudesta,ajattelin hieman valottaa,miten minä toimin.

Alkuun ihan pieni pätkä virkkuutekniikastani,joka näyttää kieltämättä hiukan hassulta :) Huomatkaa,mikä minulla on jalkojeni lämmikkeenä :)

Ja näin se menee: kun yksi kerros on valmis,menen piilosilmukoilla seuraavaan kjs-kaareen,katkaisen langan ja aloitan uuden värin. Käsissä on silloin kaksi langanpäätä,jotka virkkaan uuden kerroksen alle piiloon. Näin jokaisella kierroksella,jolloin vain viimeisen kerroksen langanpää jää päättelemättä.Sen virkkaan lapun taakse solmulla saman tien. Kun lappu on valmis,katkaisen vain kaikki langanpäät,ja lappu on valmis pingotettavaksi.

Teen yleensä aina yhden kerroksen laput kerralla valmiiksi,pigotan ja kostutan ne yhtä aikaa. Kuivuttuaan ne ovatkin valmiita virkattavaksi yhteen. Tästä yhdistämisestä jää kaksi langanpäätä,ne virkkaan sitten piiloon kun virkaan peitolle reunusta.

Näin kun toimin,niin urakka ei tunnu ylivoimaiselta,eikä lappuja loju valmiina koskaan peitollisen verran :)
Toivottavasti ymmärsitte selostuksestani jotain,kysykää tarkennuksia,jos kiinnostaa.

Uutta peittoa olen nyt virkannut neljä päivää,ja valmiina on viisi kerrosta,eli 45 lappua. Olen jo yhdistänyt ne,eli peitto alkaa olla pian puolivälissä. Näihin päiviin osui yksi vapaapäivä,jolloin sain valmiiksi 18 kpl lappuja,työpäivinä saldo näyttää olevan 10-11 lappua. Perjantaina tein 10 tunnin työpäivän,silloin jaksoin virkata vain 6 kpl :(

Tänään menen töihin 14-22,ja huomenna aamuvuoroon klo 7,joten tavoite edes yhden kerroksen valmistumisesta saattaa jäädä toteutumatta. Tänään en vielä ole koukkuun tarttunut,unet tuntuivat tärkeämmiltä... Jospa pesukoneen laulaessa saisin aikaiseksi edes 7 lappua,jotka puuttuvat kuudennesta kerroksesta :) Tavoite olisi saada peitto valmiiksi ensi viikon puolivälissä.

Pirteätä pakkaspäivää kaikille käsityö-ystävilleni!

24 kommenttia:

 1. Minäkin teen juuri noin, että päättelen aina sen edellisen kerroksen seuraavan alle.
  Se päättely on kaikkein kurjinta sitten lopuksi !

  Oikein rauhallista työpäivää !
  Lepää vaan kun se on mahdollista :D

  VastaaPoista
 2. Voi hurja tuota virkkausvauhtia! Eipä ihme että valmista syntyy nopsaan:D Tuolla tekniikalla minäkin langat päättelen. Pirteää pakkaspäivää täältäkin toivotellaan:D

  VastaaPoista
 3. Valtavaa vauhtia saat lappuja valmiiksi! Kiitos päättelyvinkistä, taidan lähteä kokeilemaan :)

  VastaaPoista
 4. Ja mä olen pitänyt itseäni nopeana virkkaajana :-D

  Minäkin virkkaan langanpäät aina lapun sisälle sitä tehdessäni. Aloitus- ja lopetuslangat saattavat jäädä roikkumaan.

  Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa kätevältä, mutta virkkaustahtisi on kyllä uskomaton :)

  VastaaPoista
 6. Olet kyllä nopea.... ;O) Toteaa tämä jonka kädet käy etanavauhtiin.. Ihana tuo edellisen postauksen peittosi kyllä on. Se on kumma, miten tuo punainen väri aina tuntuu kivalle silmään muiden tekeleissä, mutta itse en sitä vaan osaa käyttää.

  VastaaPoista
 7. Huima virkkausvauhti. Mulle tuo päättelytapa noin on uusi, vaikkakin joitain pätkiä olen seuraavan kerroksen alle virkannutkin. Tuota täytyy kokeilla kun yksi isoäiti juttu on mielessä.

  VastaaPoista
 8. Kylläpä sitä täälläkin touhutaan ja saadaan paljon aikaiseksi - tuollaisia torkkupeittoja ihan tuosta vaan???
  Terkkuja ja lisää vaan kässyjä eetteriin!

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommentistasi blogiini :)

  Ihan vaan siitä syystä kartan Novitaa, että kulutuskesto on useiden lankojen kohdalla suoraan sanottuna huono. Sukat nukkaantuvat kahden käyttökerran jälkeen jne. Rose mohairissa saisi olla vähemmän muovia ja enemmän sitä nimenmukaista mohairia... Ja maailmassa on niin paljon upeita lankoja että miusta olisi synti ja häpeä jumittautua vaan yhteen valmistajaan kun tietää paremmasta ;)

  VastaaPoista
 10. Minäkin virkkaan langanpäät piiloon sitä mukaa, kuin lappuja valmistuu, joten mitään langanpäitä ei jää. Sen sijaan en osaa yhdistää sitä mukaa, kun minulla on niin monenvärisiä väriyhdistelmiä lapuissa. Ei voi asetella lappuja tasaisesti värien mukaan, jos kaikki laput eivät ole valmiina ensin. Mutta kyllä sinulla on kova vauhti! Minä olen aloittanut keinutuolinpeiton virkkaamisen syyskuussa eikä se ole vieläkään valmiina. Kaikki lapput on kyllä virkattu ja osa yhdistettykin, mutta yhdistäminen on keskeytynyt kun tuli toinen kiinnostava käsityö rinnalle.

  VastaaPoista
 11. Vau mikä vauhti sulla on virkata. :)

  VastaaPoista
 12. Peitto on todella kaunis! Ja sulla on mahtava tahti käsitöissä, suunnitelmallisuus toimii.

  VastaaPoista
 13. Kiitos vinkeistä. Ja peitto on todellakin kaunis!

  VastaaPoista
 14. Huh, periytyispä toi tahti! Pakko kertoa kun tuli tosta peitosta mieleen, meillä on töissä yhellä lapsella vaunuissa unipeittona tommonen samanlainen, vähän pienempi virkattu peitto. Se tosin on päätelty aika huolimattomasti, itseasiassa vois sanoa ettei sitä oo päätelty ollenkaan, lankoja sojottaa sieltä täältä. Arvaa vaan mikä oli mun ensimmäinen ajatus kun näin ne miljoonat langanpätkät? "Herranjumala ku on suttuista jälkeä, ei vaan meidän äidin peitoissa sojota langat noin, onneksi!" (:

  VastaaPoista
 15. Nicole; harjoittelu tekee mestarin:) Ja kaikki eivät viilaa pilkkua niinkuin mä :) kiitos kehuista :)

  VastaaPoista
 16. Hirmuista vauhtia koukku sauhuaa!

  VastaaPoista
 17. Hieno peitto tosiaan ja nopsaan tulee kyllä uuttakin. :D

  Hyvää uuttavuotta sinulle!

  VastaaPoista
 18. Se, että päättelee langanpäät samantien, helpottaa kyllä viimeistelyä huomattavasti. Lankoja on lopulta yhtä monta pääteltävänä tekee sen sitten sitä mukaa kuin lankoja tulee tai vasta lopussa, joten helpompi pilkkoa urakka yhden langan kokoisiin osiin niin ei tunnu ollenkaan niin ylivoimaiselta. Tuota samaa sisällevirkkaamistaktiikkaa minäkin olen monissa virkkauksissa käyttänyt, vaikka en ole yhtään isoäidinneliöpeittoa kyllä vielä uskaltautunut tekemään.

  VastaaPoista
 19. Huikee on vauhti! Minä täällä väkerrän hitaasti omia lappuja :) Ensi tein tuolleesti kirjavia että joka kerros eri väriä ja jätin langanpätkät, kunnes sain ystävättäreltäni vinkin miten kerros saadaan loppumaan kulmassa, jolloin langan pätkät sain nätimmin pääteltyä kuin sivun keskellä :) Mutta nyt teen purosta ja jää vain lopetus langanpätkä jota aattelin käyttää yhdistämisessä. En kasaa ennekuin laput on valmiina, sillä noista tulee niin erilaisia että pitää vähän suunnitella sitten kun on valmista :)

  VastaaPoista
 20. Mun piti vielä kysymäni, että miten sää pingotat nuo lappusi?
  ja virkkaatko ne yhteen piilosilmukoilla vai kiinteillä vai miten?

  VastaaPoista